JIŘÍ HOŠEK a DOMINIKA WEISS HOŠKOVÁ – violoncello

JIŘÍ HOŠEK a DOMINIKA WEISS HOŠKOVÁ – violoncello

„ŽIDOVSKÁ HUDBA PRO VIOLONCELLO“

 

Program koncertu:

 

Ernst BLOCH (1880 - 1959):

From Jewish Live (Suita)

Modlitba

Prosba

Židovská píseň

 

Jiří HOŠEK (*1955):

Židovské melodie

v úpravě pro dvě violoncella

/výběr z cyklu, 1. část/

 

Max Christian Friedrich BRUCH (1838 - 1920):

Kol Nidrei

Adagio pro violoncello a varhany op. 47

 

přestávka

 

Jiří HOŠEK (*1955):

Židovské melodie

v úpravě pro dvě violoncella

/výběr z cyklu, 2. část/

 

David POPPER (1843 - 1913):

Suita for two Cellos op. 16

Andante grazioso

Gavotte

Scherzo

Largo espessivo

Marcia. Finale

 

 

DOMINIKA WEISS HOŠKOVÁ - violoncello

Dominika Hošková (nar. 1982 ) začala hrát na violoncello ve čtyřech letech. Po studiích na Pražské konzervatoři (prof. V. Jírovec, prof. V. Kočí) a soukromých lekcích u prof. Miloše Sádla pokračovala na Hudební fakultě AMU v Praze, kde absolvovala Magisterské studium ve třídě svého otce Doc. Jiřího Hoška (2007). Již v šestnácti letech potvrdila svoji interpretační vyspělost recitálem se závažným programem. V roce 2009-2011 studuje na Jerusalem Academy of Music v Izraeli (prof. Zvi Plesser - violoncello, prof. Avi Abramovic - komorní hudba). Dnes  studuje na HAMU v doktorandské m programu.

Ocenění:  Hlavní ceny na violoncellových studentských soutěžích (Heranova soutěž v Ústí nad Orlicí (1992, 1996), Prague Junior Note, mezinárodní violoncellová soutěž Liezen (Rakousko). Nejmladší česká účastnice soutěže MHF Pražské jaro 2000. Nadace Český hudební fond ocenila Dominiku Hoškovou udělením stipendia pro nejúspěšnější studenty a v r. 2006 ji nominovala na Prémiovou listinu ČHF pro nejlepší mladé interprety. Hlavní ocenění na violoncellové soutěži konzervatoří (Teplice, 2002), 1. cena a  diplom "absolutní vítěz soutěže" na soutěži Karla Ditterse (2003), violoncellová soutěž Bohuslava Martinů (3. cena, 2003), absolutní vítěz soutěže "Yamaha competition 2004". Je zakladatelkou klavírního tria "Ester", které získalo na Mezinárodní soutěži Bohuslava Martinů 2. cenu a Cenu za nejlepší provedení díla Bohuslava Martinů (2004). V červnu 2010 byla oceněna udělením Stříbrné medaile Senátu Parlamentu ČR za šíření dobrého jména a tradic České republiky ve Státě Izrael.

Aktuální zahraniční soutěžní úspěchy:  Absolutní vítězství ve všeoborové smyčcové soutěži "The competition in memory of David Gritz" (1. cena, Jeruzalém, Izrael, 2009), "The Rose Choron chamber music competition" (1. cena, 2009), (1. cena, 2010)

Mezinárodní stáže a kurzy:  "International academy - Prag, Wien, Budapest " (prof. Csaba Onczay, Semmering, Rakousko 2004), "Conservatoire National Supérieur de Paris" (prof. Jean Marie Gamard, půlroční stáž, 2007), "Music in the Valley" (mistrovské kurzy), "Historia Muzika ve Zikaron" (prof. Dudu Sella, Zvi Plesser, Hilel Zori), International festival (Izrael, 2007), Masterclass: Emerson Quartet, Miriam Fried, Raphael Wallfisch (Izrael, 2008), Isaye quartet.

Koncertní činnost (výběr):  Sólová spolupráce s Filharmonií B. Martinů Zlín, Pražskou komorní filharmonií, Jihočeskou komorní filharmonií, Plzeňskou filharmonií, Filharmonií Hradec Králové, Severočeskou filharmonií Teplice, KSO, komorním orchestrem Quattro, Virtuosi Pragenses aj. Uvedení v pořadech ČT: Hudební setkání, Terra muzika, Adventní koncerty. Hudební festivaly: Festival Bohuslava Martinů, Festival L. van Beethovena, Synagogy západočeského kraje, Konrad Adenauer Stiftung (Berlín), Talentinum (Zlín). Skladatelka a pěvkyně Yoshié Ichige (Japonsko) angažovala Dominiku Hoškovou na světové turné japonského koncertního projektu s mezinárodním obsazením "Starvoice Fantasy" (2006, 2008). Sólistka na turné Filharmonie Bohuslava Martinů: Slavnostní koncert pro Evropskou unii (Zagreb, Varaždin, 2009), "Slavnostní koncert k 20. výročí sametové revoluce" (Žilina, 2009). Recitál v komorním cyklu Symf. orch. hl. m. Prahy FOK (2008) a uvedení Dvořákova violoncellového koncertu h moll v abonentním cyklu Symf. orch. hl. m. Prahy FOK.

Významné koncerty v Izraeli:

Uvedení violoncellového koncertu h moll Antonína Dvořáka v Museu of Arts, (Tel Aviv, 2009), zahajovací koncert "Musical Bridges Terezín project" (Brodt centrum, Tel Aviv, 2009), Recitál na Jerusalem Academy of Music, přímý přenos z recitálu v Ein Kerem Music Center pro rádio "Kol hamusica", (Izrael. 2009), koncert ke Dni nezávislosti Izraele (Mishkenot Shaananim Jerusalem Music Centre, 2009), recitál v rámci "International Cello seminar and Festival" (Jerusalem, 2009).

Diskografie na CD: "Joseph Haydn - Anton Kraft, Dua pro dvě violoncella" (s Jiřím Hoškem, Musicvars 2003), "Violoncellové koncerty G. M. Moona, C. Ph. E. Bacha" (Plzeňská filharmone, H. Farkač, J. Malát, Musicvars, 2005), "David  Popper -  Virtuózní skladby pro vcl. a orch. (Plzeňská filharmonie, J. Malát, Musicvars 2008).

 

JIŘÍ HOŠEK je pokládán za jednu z nejvýraznějších postav interpretačního umění současnosti. Hru na violoncello studoval u Pravoslava Sádla na Konzervatoři v Praze (1970 - 75) a  prof. Miloše Sádla na Hudební fakultě AMU, již absolvoval s vyznamenáním roku 1980. Své umění pak zdokonaloval ještě u prof. Bernarda Michelina při stáži na pařížské konzervatoři a letní akademii v Nice (1981). Jako stipendistu Českého hudebního fondu jej vedli Alexandr Večtomov a Josef Chuchro, absolvoval i Bartókův seminář v Szombathely u prof. Lászlo Mezö. Zúčastnil se 10 mezinárodních soutěží, v nichž byl oceněn mj. jako finalista Casalsovy soutěže v Budapešti, diplomy Bachovy soutěže v Lipsku a dvou Čajkovského soutěží v Moskvě 1978 a 1982. Stal se laureátem Mezinárodní violoncellové soutěže Pražského jara 1980. Řadu dalších cen a diplomů získal v domácích interpretačních soutěžích; jmenujme z nich absolutní vítězství v interpretační soutěži ČSR roku 1980.

Od studentských let pravidelně koncertuje doma i v řadě evropských zemí, nahrává pro rozhlas i na trvalé nosiče zvuku. Na CD nahrál nejen jednotlivá slavná díla violoncellové literatury, jako jsou koncerty Schumannův nebo Lalův, ale i významné souborné nahrávky, např. pozdních violoncellových děl Sergeje Prokofjeva, dva soubory židovské hudby a na pěti CD komplet děl Antonína Krafta, Davida Poppera, či soudobých českých autorů. V roce 1999 nahrál na CD oba violoncellové koncerty Bohuslava Martinů. Pozoruhodně se uplatnil jako sólista i zanícený vykladač v televizních pořadech o Antonínu Kraftovi, o Davidu Popperovi a o Mikulášovi Kraftovi, z jejichž tvorby některé skladby i rekonstruoval a nově oživil. Má velmi bohatý repertoár od hudby barokní až po dnešek a je vůbec mnohostranným hudebníkem: byl koncertním mistrem Symfonického orchestru Českého rozhlasu (1991 - 96), hrál i ve filmových rolích (režie V. Olmer), komponoval scénickou hudbu pro Divadlo na Fidlovačce, vyvíjí bohaté aktivity i v žánrech populární hudby.

Pedagogicky působil jako docent Hudební fakulty AMU v Praze (1994-2014); v březnu 1998 byl jmenován sólistou Českého rozhlasu. Kritika oceňuje na Hoškově hře zvláště brilantní techniku a oduševnělý výraz. Za propagaci Žižkova vyjádřenou zejména hudebním festivalem Nekonvenční žižkovský podzim, který založil a organizuje od roku 1997, byl zapsán v prosinci roku 1999 do Knihy cti městské části Praha 3 a následně vyhlášen "osobností Žižkova roku 2000". Českou violoncellovou školu reprezentoval na Pražském jaru naposledy v roce 2014.

Termíny

  • St 27.4.2016, 19:00

Vstupné

150 Kč

Místo konání

Velký sál KZ

Pořadatel

S-klub