CHVÁLA TRUBKY

Marek VAJO – trubka

 

Jiří HOUDEK – trubka

 

Marek ZVOLÁNEK – trubka

 

Daniela VALTOVÁ - KOSINOVÁ – varhany

 

Jiří Houdek pochází z Hradce Králové, studoval Pražskou konzervatoř. Vyhrál rozhlasovou soutěž Concertino Praga v roce 1996 v kategorii trubka. Na trubku hraje od 12 let. 8 let hraje také v Národním divadle. Myslí, že se v SOČRu podařilo vybudovat jednu z nejlepších trumpetových skupin v Praze, nejen po profesní stránce, ale také té osobní a přátelské. Nehrají jen v rámci orchestru, ale tráví spolu čas i komorní hrou a natáčením všeho možného v hudebních studiích. 

 

Marek Zvolánek, absolvent Pražské konzervatoře ze třídy Antonína Vaigla na sebe brzy upozornil četnými úspěchy. Dále studoval u Hanse Gansche v prestižním salcburském Mozarteu a na berlínské Hudební akademii u Konradina Grotha. Už v osmnácti letech se stal členem České filharmonie, kterou tehdy řídil Václav Neumann, a velmi brzy se díky technické virtuozitě a krásnému tónu zařadil také mezi vyhledávané sólisty („…kantable Passagen wechseln mit brillanter Virtuosität...“, Lipsko, květen 2003). V současné době působí jako sólotrumpetista Symfonického orchestru Českého rozhlasu. Vystoupil na významných pódiích, na mezinárodních hudebních festivalech Pražské jaro nebo Smetanova Litomyšl, jako sólista účinkoval se SOČRem, s Pražským komorním orchestrem, se Symfonickým orchestrem hl. m. Prahy FOK, se Sukovým komorním orchestrem či s Virtuosi di Praga, s Moravskou filharmonií Olomouc, Teplickou filharmonií, v zahraničí s Neue Lausitzer Philharmonie. Jako host působil v Basilejském symfonickém orchestru a v Lisabonské filharmonii. Rovněž byl přizván do prestižního souboru "Ten of the Best", který tvoří deset nejlepších trumpetistů světa.  V roce 2004 vedl Marek Zvolánek mistrovské kurzy v japonské Osace. Ve stejném roce byl v rozhlasové síti Euroradia uveden přímý přenos jeho sólového vánočního koncertu v doprovodu varhan. Umělec se podílel na řadě CD, mj. nahrál pro americkou společnost Crystal Records Druhý braniborský koncert (1997), představil se v rámci projektu "Ceremony of Trumpets" a v roce 2002 natočil CD s Pražskými žesťovými sólisty. Jeho sólovou činnost reprezentuje CD barokních koncertů (Hertel, Haydn, Richter, Tartini) natočené roku 2003. Titul se u odborné kritiky setkal s vynikajícími ohlasy („..vše vytváří téměř dokonalou scenérii pro mimořádný posluchačský zážitek i v celosvětovém srovnání… Myslím, že CD Baroque Trumpet Concertos Marka Zvolánka má velkou šanci zasáhnout do hudebního povědomí i v mezinárodním rozsahu...“, Harmonie, leden 2007). 

Od roku 2001 hraje Marek Zvolánek exkluzivně na nástroj špičkové rakouské společnosti „Schagerl Music Instruments“.
 

Daniela Valtová-Kosinová studovala varhanní hru na Konzervatoři v Pardubicích (doc. Václav Rabas), na Hudební fakultě AMU v Praze (doc. Jaroslav Tůma) a poté v Hamburku u prof. Wolfganga Zerera. Je laureátkou a držitelkou 3. ceny z mezinárodní varhanní soutěže v Brně. Nyní je varhanicí a klavíristkou Symfonického orchestru hlavního města Prahy FOK, mimo to koncertuje po celé Evropě jako sólistka i jako členka různých ansámblů. Kromě klasické hudby prezentuje úspěšně také svou vlastní tvorbu na pomezí jazzu, blues a podobných žánrů. Natočila debutové album MEETING POINT a byla pozvána na několik mezinárodních jazzových festivalů.

 

Termíny

  • Út 17.5.2016, 19:30

Místo konání

Kostel Nanebevzetí Panny Marie

Pořadatel

S-klub