JARČOVSKÁ GULA

JARČOVSKÁ GULA

Divadelní spolek NOVÁ SNAHA Jarcová přichází s první autorskou hrou „JARČOVSKÁ GULA“, kterou napsal Zdeněk Plesník k 110. výročí založení divadla v Jarcové.Příběh se odehrává v obci Lidečku a  napomohl trochu proslavit jednu obec, která leží dolů po řece Bečvě. A ta obec se jmenuje Jarcová. Na této obci není zajímavého vůbec nic, až na osmi metrový pískovcový útvar nazývající se Jarčovská Gula, kterou tam dle pověsti upustil čert. A proč ho tam upustil? Tak to už je náš příběh.

 

 

Ochotnické divadlo působilo v Jarcové už od roku 1906 a v různých časových horizontech svou činnost provozovalo až do osmdesátých let. Po dvacetipětileté pauze nastoupila nová krev divadelníků a na počest průkopníků divadla v obci si dali název Nová Snaha.
Jako první představení byla na jaře roku 2010 uvedena pohádka „HRÁTKY S ČERTEM“ od Jana Drdy, která se v Jarcové naposledy hrála v roce 1981. Představení se setkalo s obrovským úspěchem a vše nasvědčovalo tomu, že nový spolek nebude záležitostí jen jediné divadelní sezóny. Nadšení ochotníků neopadlo, a proto i další léta byla pro Novou Snahu úspěšná a v roce 2011 byla uvedená komedie „ZTŘEŠTĚNÁ NEDĚLE“ ruského autora Valentina Katajeva, Gogolova „ŽENITBA“ hraná roku 2012, „SPOLEČNÝ BYT“ Jugoslávce Gragutina Dobričanina, komedie „PANÍ FANTOMASOVÁ SE ZLOBÍ ANEB ZLOČIN V MUZEU ČERSTVÉHO UMĚNÍ““ Jana Váchala v roce 2014. I česká tragikomedie Václava Čejky „HAPPY BIRTHDAY!“ v roce 2015 se setkala u diváků s velkým ohlasem a nyní na přání reprízujeme hru „JARČOVSKÁ GULA“, která byla uvedena v roce 2016.

 

Obsazení hry „JARČOVSKÁ GULA“:
Andula - Anna Staňková
Starostová Běta, Češková, čert - Jana Bělocká
Hospodský, čert - Jiří Fojtík
Starosta Jarcové, Vincek - Jiří Hrabovský
Písař, myslivec - Jakub Bližňák
Hasič, štamgast, vesničan - Jaromír Dukátník
Karla - Jana Hubová
Starosta Lidečka Michal - Gromus
Deža - Rostislav Bača
Čert, cigán, opilec - Tomáš Zahradníček
Lucifer, slabomyslný - Zdeněk Plesník
Maryša, cigánka, čertice - Šárka Hrabovská, Zuzana Zahradníčková
Mlynář Vavřík, čert, vesničan - Jindřich Kostelný
Čertíci, cigáňata - Kristýna Kuráňová, Lukáš Kozák, Veronika Bělocká, Barbora Hrabovská


Režie: Jiří Sulovský
Text sleduje: Věra Šulová
Hudba, grafika:  Vlasta Červenková
Světla:  Čeněk Mašek

 

Termíny

  • Čt 6.4.2017, 19:00

Vstupné

na místě 80 Kč, v předprodeji 80 Kč

Místo konání

Velký sál KZ

Pořadatel

S-klub