Aneta RUČKOVÁ - zpěv, Josef KRATOCHVÍL - varhany

Aneta RUČKOVÁ - zpěv, Josef KRATOCHVÍL - varhany

Aneta Ručková

Aneta je mladá a nadějná lyricko-koloraturní sopranistka pocházející z Hutiska-Solance.


Již jako malá se věnovala zpěvu, nejdříve se jednalo o duchovní skladby v kostele na Hutisku, poté také folklorním (lidovým) písním. Úspěšně se zúčastňovala celostátních soutěží a společně s cimbálovými muzikami jako: Světlina, Radegast nebo Soláň nahrála sólově několik lidových písní. Můžete ji slyšet například na CD:  Ej, pod Soláněm, Dyž sem byl malučký, Do pohody, Moravská písnička nebo Poezie Vánoc. Vystudovala kombinovaný obor hudebního gymnázia se zaměřením na klasický zpěv na Janáčkově konzervatoři a gymnáziu v Ostravě ve třídě Mgr. Marty Jiráskové. Ve svých studiích pokračuje na Hudební fakultě Janáčkovy akademie múzických umění v Brně v pěvecké třídě doc. Jaroslavy Janské. V rámci programu Erasmus se zúčastnila roční zahraniční stáže na  Akademii Muzycznej im. Karola Szymanowskiego v Katovicích. Zde studovala u  polské pěvkyně dr hab. Ewy Biegas.


Po úspěšném absolvování konkurzu v Oper Leipzig byla Aneta vybrána jako sólistka v rámci mezinárodního programu na roční stáž v sezóně 2018/2019 v této opeře, zde ztvární mnoho operních rolí. Aneta se představí například v těchto rolích: Frasquita (Carmen: G. Bizet), Esmeralda (Prodaná nevěsta: B. Smetana), Kuchtík (Rusalka: A. Dvořák), Contessa Ceprano (Rigoletto: G. Verdi), První sirota (Rosenkavalier: R. Strauss), První chlapec (Kouzelná flétna: W.A. Mozart) a v mnoha dalších. Také bude sólově vystupovat s orchestrem na Operním bále v Lipské opeře.



Aneta se věnuje sólové koncertní činnosti po celé Evropě a účinkuje na mnoha zahraničních hudebních festivalech. Její repertoár zahrnuje díla operní i operetní, klasické písně a duchovní skladby. V roce 2016 úspěšně premiérovala skladbu The Earth - symfonii pro dva soprány od skladatele Josefa Javory s Moravskou filharmonií Olomouc v Besedním domě v Brně.   Mezi její úspěchy patří, mimo jiné, 1. místo v Písňové soutěži Bohuslava Martinů v Praze nebo 2. cena a Cena poroty za jedinečné provedení skladby A. Tučapského Love and sorrow – Láska a žal  na Mezinárodní interpretační soutěži Stonavská Barborka. 



Vystupovala také jako sólistka v barokních operách s Ansámblem Damian. Ztvárnila roli roli Idalby v opeře Ghirlanda di fiori od Antonia Caldary a roli princezny Amaltey v opeře Il natal di Giove  od Karla Müllera.

V Divadle na Orlí se zhostila operních rolí jako jsou: Bystrouška (Janáček: Příhody lišky Bystroušky), Koloraturní sopranistka (D. Cimarosa: Impresário v nesnázích) a Studentus (F.X.Brixi: Erat unum Cantor bonus).

Aktivně se zúčastňuje mezinárodních interpretačních kurzů pod vedením významných pěvců, jako jsou: Olga Pasiecznik, Rainer Trost, Ewa Biegas, Caroline Stein, Stefania Donzelli, Michail Lanskoi a mnoho dalších. 

 

 

Josef Kratochvíl

Josef je  nadějný varhaník a klavírista mladé generace pocházející z Valašského Meziříčí.


Vystudoval ZUŠ v oboru hra na klavír a hra na varhany ve Valašské Meziříčí u Bohumíra Kratochvíla. Během studia na ZUŠ získával ocenění na klavírních soutěžích a přehlídkách. Ve svém studiu pokračoval na Janáčkově konzervatoři a gymnáziu v Ostravě ve hře na varhany pod vedením Mgr.Martiny Zelové a MgA.Lukáše Hurtíka. Bakalářská studia absolvoval na Akademii múzických umění v Katovicích (Akademia Muzyczna im. Karola Szymanowskiego) ve varhanní třídě prof. Juliana Gembalskeho a v klavírní třídě prof. Roberta Marata.  Magisterská studia pokračuje na Hochschule für Musik und Theater „Felix Mendelssohn Bartholdy“ v Lipsku ve varhanní třídě profesora a světově známého německého varhaníka - prof. Martina Schmedinga a v klavírní třídě prof. Jacquese Ammona.


V roce 2016 se stal finalistou mezinárodní varhanní soutěže „Baroko a Romantismus“ v Katowicích, kde získal čestné uznání za vysokou úroveň hry. V únoru 2017 se stal vítězem hlavní ceny na prestižní mezinárodní varhanní soutěži „Vox Polonia Petropolitana“ v Petrohradě. Díky tomuto ocenění vystoupil v roce 2018 se svým recitálem v Petrohradě a v Moskvě. V roce 2017 zvítězil v interpretační soutěži Janáčkovy filharmonie Ostrava.  V únoru 2018 vystoupil jako sólista s Janáčkovou filharmonií Ostrava v rámci cyklu mladých talentů  „Jeunesses Musicales.“

Pravidelně koncertuje sólově jako varhaník, klavírista, a také jako korepetitor na mnoha zahraničních festivalech po celé Evropě.
Z mnoha významných vystoupení uveďmě například sólový varhanní recitálna německém festivalu Orgelherbst Obereisenheim, sólový varhanní recitál na polském festivalu Jasnogorskie Wieczory Organowe, sólový recitál na mezinárodním slovenském festivalu Organové dni v Piešťanoch, sólový recitál na Slezském Bachovském festivalu a mnoho dalších. Jako sólista vystoupil také se Státní filharmonií Košice. Ve Valašském Meziříčí spoluorganizuje varhanní festival „Podzimní varhany,“ který v roce 2016 úspěšně zahájil svým sólovým recitálem.

(Aktivně se zúčastňuje mezinárodních interpretačních kurzů pod vedením světových umělců, jako jsou: Olivier Latry, Martin Sander, David Titterington, Jean Babtiste–Monnot, Wolfgang Seifen, Thierry Escaich, Bernhard Haas  a další.)


odkaz na oficiální webové stránky

Termíny

  • St 16.5.2018, 19:30

Místo konání

Kostel Nanebevzetí Panny Marie

Pořadatel

S-klub