Silvie Ježková a Jan Ostrý

Silvie Ježková a Jan Ostrý

Program 14.10.2021

 

Johann Sebastian Bach             Triová sonáta G dur BWV 525 pro flétnu a klavír

(1685 – 1750)                               Bez tempového označení –  Adagio –  Allegro

 

Bohuslav Martinů                       Sonáta pro flétnu a klavír

(1890 – 1959)                              Allegro moderato –  Adagio –  Allegro poco moderato

 

                                          ------------- Pauza ------------

 

Francis Poulenc                            Sonáta pro flétnu a klavír

(1899 – 1963)                               Allegro malinconico – Cantilena – Presto giocoso

 

Gabriel Fauré                                Fantazie op.79 pro flétnu a klavír

(1845 – 1924)

 

Francois Borne                             Brilantní fantazie na operu „Carmen“

(1840 – 1920)

 

 

Jan OSTRÝ – flétna

začal hrát na flétnu u prof. V. Žilky a poté za vedení prof. F. Malotína na Pražské konzervatoři. Ve studiích pokračoval na CNR de Versailles (prof. Ch. Rayneau), a později jako stipendista francouzské vlády na Conservatoire National Supérieur de Musique de Lyon ve třídě proslulého flétnisty Ph. Bernolda, kde ukončil studium jednomyslným udělením prestižní 1. ceny. V průběhu svého studia se zúčastnil mistrovských kurzů u předních flétnistů jakými jsou B. Kuijken, K. Hünteler, A. Marion, J. Zoon, či K. Zoeller.
Vystupoval na významných koncertech a festivalech, mimo jiné na festivalu Styriarte v Grazu (založený pro projekty N. Harnoncourta), Haydn Festspiele v Eisenstadtu, pro Holandský rozhlas v Concertgebouw Amsterdam, festivalu Dny Pierra Bouleze v Lyonu a St.-Etienne (za vedení P.Bouleze), Pražském Jaru, Svatováclavském hudebním festivalu,  festivalu rozhlasu ORF Eggenberger Schosskonzerte v Grazu, Haydnovy hudební  slavnosti, Martinů Fest ve Vídni, Mezinárodním flétnovém festivalu v Maastrichtu, festivalu Mitte Europa, Smetanově Litomyšli, festivalu Concentus Moravie (s PKF a J.Bělohlávkem), Saison Tchéque ve Francii a řadě dalších.
Spolupodílel se na řadě nahrávek pro vydavatelství Studio Matouš, Supraphon, Naxos, Nimbus Records, Český rozhlas, ORF, France Musique či Avro Klassiek
V koncertní sezoně 1999/2000 byl sólo-flétnistou v „Orchestre National de Lyon“, v sezóně 2001/2002 působil na stejném postu v „Den Norske Operaen Oslo“.
V současné době vede flétnové třídy na Pražské konzervatoři a Fakultě umění Ostravské univerzity.
Jako vyhledávaný pedagog je zván k výuce na řadě mistrovských kurzů  a účasti v odborných porotách, např. Academie International d’Eté v Nice, Internationale Meisterkurse ve Vaduzu, Universität fur Musik und darstellende Kunst ve Vídni, Conservatoire national supérieur de Musique v Lyonu, Concertino Praga a dalších. Od roku 2001 je stálým pedagogem na European Flute Academy v rakouském Fissu a od roku 2003 i na hudebních seminářích při festivalu Neuberger Kulturtage.
Od univerzitního roku 2017/18 vyučuje též na „Musik und Kunst Privatuniversität der Stadt Wien“.

 

Silvie JEŽKOVÁ – klavír

začala hrát na klavír v pěti letech pod vedením Jany Diatkové. Ve svých studiích pokračovala na pražské konzervatoři (E. Boguniová) a Akademii múzických umění (Doc. Boris Krajný a Prof. Ivan Klánský). Pravidelně se účastnila letních klavírních kurzů v Písku a Sommerakademie Prag-Wien-Budapest. Vždy se zajímala o komorní hru. V hudebním vývoji ji velmi obohatilo setkání s předními osobnostmi světové komorní hudby. Absolvovala řadu mezinárodních mistrovských kurzů (Amadeus Quartet, Alban Berg Quartet, LaSalle Quartet a další). Nejvíce ji inspiroval hudební přístup Rainera Schmidta (Hagen Quartet) a skladatele György Kurtága.
Soustavně se věnuje komorní hře v různých nástrojových kombinacích. Dlouhodobě spolupracuje s houslistou Romanem Patočkou, laureátem mnoha mezinárodních soutěží. Je též klavírní partnerkou Jana Ostrého, jednoho z našich nejvyhledávanějších flétnistů současné generace.
Od roku 1999 je zvána na mistrovské kurzy (Česko-francouzská akademie Telč, Sommerakademie Semmering, Setkání s hudbou v Soběslavi, Letní flétny v Jičíně a Olomouci), kde spolupracuje s významnými umělci a pedagogy z ČR a ze zahraničí (Cathrin Cantin, Jean-Louis Capezzali, André Cazalet, Claude Lefévbre, Jan Talich, Clara Nováková, František Malotín, Pavel Kudelásek, Jiří Fišer).
Jako komorní hráčka účinkovala na festivalu Pražské Jaro, v řadě Avro Klassiek v holandské Concertgebouw, na festivalech Lange Nacht der Musik ve Vídni, Les Journées Romantiques du Vaisseau Fantôme v Paříži a dalších. Vystupuje na domácích i zahraničních pódiích (Francie, Německo, Nizozemí, Rakousko) a natočila snímky pro ÖRF, Radio 4 Netherlands a Český rozhlas.
V současné době působí na Pražské konzervatoři a na Akademii múzických umění.

 

Termíny

  • Čt 14.10.2021, 19:00

Vstupné

150 Kč

Místo konání

Velký sál KZ

Pořadatel

S-klub