PAVEL SVOBODA – varhany MAREK ZVOLÁNEK – trubka

PAVEL SVOBODA – varhany  MAREK ZVOLÁNEK – trubka

Pavel Svoboda, laureát mezinárodní soutěže Pražské jaro, je jedním z nejúspěšnějších varhaníků mladé generace.

Hudbě se začal věnovat na ZUŠ v Dobrušce (Daniela Štěpánová - akordeon a Radka Zdvihalová - klavír), absolvoval Konzervatoř v Pardubicích (prof. Josef Rafaja a doc. Václav Rabas), mistrovské kurzy u mnoha zahraničních varhaníků a Universität der Künste v Berlíně u nizozemského varhaníka Leo van Doeselaara. Nyní studuje Akademii múzických umění v Praze u doc. Jaroslava Tůmy.

Obdržel mnohá ocenění v ČR i v zahraničí. Již po roce studia varhan získal 1. cenu na Mezinárodní soutěži mladých varhaníků v Opavě a obdržel Cenu interpretace od Nadace Český hudební fond. Je nositelem 1. ceny a titulu Laureáta z Mezinárodní interpretační soutěže Brno, druhé ceny z Mezinárodní varhanní soutěže Petra Ebena a třetí ceny z mezinárodní soutěže v Německu, konané v rámci 36. ročníku Internationale Orgelwoche Korschenbroich. V roce 2013 se stal laureátem soutěže Pražské jaro.

Natáčí pro rozhlas i televizi, účinkoval na hudebních festivalech v ČR i v zahraničí (Německo, Slovensko, Rakousko, Polsko, Španělsko) a jako sólista vystupuje s orchestry (Filharmonie Hradec Králové, Komorní filharmonie Pardubice, Karlovarský symfonický orchestr aj.) a spolupracuje se souborem Barocco sempre giovane. Působí také jako dramaturg, v roce 2011 se stal uměleckým ředitelem Mezinárodního hudebního festivalu F. L. Věka a připravuje vydání svého debutového CD.

 

Sólo trumpetista Marek Zvolánek, patřící v současné době mezi nejlepší české hráče na tento nástroj, studoval na pražské konzervatoři u prof. Antonína Vaigla. Již během studií na sebe výrazně upozorňoval svými úspěchy v tomto oboru, a tak dostal pozvání dále svá studia rozšiřovat u Hanse Ganche v prestižním salcburském Mozarteu a dále pak na Musikakademie u Konradina Grotha v Berlíně. Již v osmnácti letech se stal členem České filharmonie, kterou v té době řídil Václav Neumann a velmi brzy se stal vyhledávaným sólistou pro svou technickou virtuozitu a krásný tón. Vystoupil na tak významných podiích uznávaných i v mezinárodním měřítku, jako jsou např. festivaly Pražské jaro nebo Smetanova Litomyšl, jako sólista účinkoval s orchestry Pražský komorní orchestr, Symfonický orchestr hl.m. Prahy FOK, Sukův komorní orchestr, Filharmonický komorní orchestr, Virtuosi di Praga, Moravská filharmonie Olomouc, Teplická filharmonie, ze zahraničních Neue Lausitzer Philharmonie. Jako host účinkoval v orchestrech Basilejský symfonický orchestr a Lisabonská filharmonie a v Německu byl přizván ke spoluúčasti v prestižním souboru „Ten of the best“, který se skládá z deseti nejlepších trumpetistů světa. Koncertoval ve Španělsku, Německu, Švýcarsku, Japonsku aj. V roce 2004 vedl masterclass v japonské Osace a v tomtéž roce byl do rozhlasové sítě Euroradia uveden přímý přenos jeho sólového vánočního koncertu (trubka, varhany). Marek Zvolánek se podílel na řadě CD, z nichž za všechny jmenujme alespoň nahrávku Druhého braniborského koncertu z roku 1997 pro americkou společnost Crystal Records či projekt „Ceremony of Trumpets“. V roce 2002 Marek natočil CD s Pražskými žesťovými sólisty, které bylo v tomtéž roce ve spolupráci s Českou filharmonií vydáno. Markovu sólovou činnost reprezentuje CD barokních koncertů natočené roku 2003. Spolupracuje s významnými zahraničními hudebními produkcemi, jako jsou např. produkce Jamese Fitzpatricka, Carla Davise nebo Nicka Raina. V současné době Marek Zvolánek působí jako solotrumpetista Symfonického orchestru Českého rozhlasu. Od roku 2001 hraje exkluzivně na nástroj světoznámého rakouského výrobce „Schagerl Music Instruments“.

Termíny

  • St 13.5.2015, 19:30

Vstupné

150 Kč

Místo konání

S-klub

Pořadatel

S-klub