BABÍ LÉTO 2016
12. ročník mezinárodního folklorního festivalu

BABÍ LÉTO 2016

Mezinárodní folklórní festival BABÍ LÉTO 2016 se s plánovaným odpoledním programem přesouvá z důvodu nepříznivého počasí do prostor Kulturního zařízení města Valašského Meziříčí, kde bude pokračovat od 14:00. Z prostředí meziříčského Amfiteátru se zde přesunou všechny plánované akce. Řemeslný jarmark je bohužel zrušen. Děkujeme za pochopení a doufáme na shledání ve velkém sále. 

 

Středa

Medový den -prvním programem festivalu v letošním roce bude posezení s mezříčskými cimbálovými muzikami, kde se představí CM Bača, CM Valašsko, CM Od Mezříča a seskupení pod názvem PCM KGB. Ve stejný den se na náměstí uskuteční první doprovodný program. 

 

Čtvrtek

Ve čtvrtek dorazí první zahraniční účastníci, kteří budou moci shlédnout v amfiteátru u zámku Kinských také první doprovodný program festivalu – koncert vynikajícího hudebního folklorního tělesa – Brněnského rozhlasového orchestru lidových nástrojů a jeho sólistů. 

 

Pátek

Páteční program zahájí vystoupení zahraničních kolektivů pro školní mládež pod názvem „Písně a tance ze světa“ a bude pokračovat ukázkami hudby a tanců zahraničních souborů na náměstí, čímž zároveň okrášlí i od páteční deváté hodiny probíhající „Selský rynek“. Součástí bude i krátká historicky-naučná vsuvka připomínající výročí 333 let od posledního velkého vpádu osmanských vojsk do střední Evropy. 
Páteční program festivalu vyvrcholí po 19.hodině na nádvoří žerotínského zámku v Hustopečích nad Bečvou, kde předvedou svá vystoupení soubory hostující na festivalu – srbský “Dule Milosavljević”, sardinský Pro Loco Samugheo, polské Snutki, slovenský Lipovec, český Vysočan a hostitelský soubor Bača. 
Ve stejném čase proběhne na amfiteátru ve Valašském Meziříčí koncert folklor-beatové kapely DOCUKU. 

 

Sobota 

Sobotní – hlavní program - mezinárodního folklorního festivalu Babí léto 2016 odstartuje v 10 hodin dopoledne průvodem všech účinkujících souborů a skupin z meziříčského náměstí do parku u zámku Kinských v Krásně, kde se na prknech amfiteátru všechny soubory krátce představí. Po úvodních slovech představitelů města Valašské Meziříčí a hostů se předvedou první čtyři kapely účastnických souborů se svými hudebními vstupy. 
O půl třetí začne hlavní odpolední program pod názvem „Nejen Valaši jedna rodina …“ - program, ve kterém se vystřídají všechny soubory v řadě jednotlivých čísel, jejichž pojítkem jsou generační a rodinné vztahy projevující se v životě a práci folklorních uskupení. 
Sobotní podvečer bude patřit dalším čtyřem kapelám, ale také všem odvážným divákům, kteří si budou moci pod vedením zkušených choreografů a tanečních pedagogů vyzkoušet lidové tance z různých zemí a oblastí. 
Celodenní program vyvrcholí v sobotním podvečeru galaprogramem na amfiteátru – přehlídce nejlepších čísel všech souborů, které na Babí léto 2016 přijedou zdáli i zblízka. 
Doprovodným programem v sobotu bude, v okolí amfiteátru probíhající, Řemeslný jarmak, na němž nebude chybět ani dobré jídlo a Vojtův burčák. 

 

Neděle

Nedělní program Babího léta proběhne ve městě Kelči. Zahájí ho písně zúčastněných souborů na závěr slavnostní mše v kostele sv. Petra a Pavla, po níž se soubory přesunou průvodem na kelečské náměstí ,kde bude možno shlédnou krátká vystoupení jednotlivých souborů. Závěr celého festivalu je směřován na pódium u kelečského kulturního domu, kde budou mít diváci možnost naposled shlédnout hudební i taneční vystoupení účastníků letošního Babího léta a pořadatelé se se soubory rozloučí před jejich návratem domů. 

 

Věříme, že i letošnímu ročníku Babího léta bude přát sv. Petr, bude jej provázet slunečné počasí nastupujícího babího léta a v nedělním podvečeru se budou u kelečského domu kultury loučit se soubory spokojení diváci i pořadatelé. 

 

 

 

 

Termíny

  • St 14.9.2016 — Ne 18.9.2016

Místo konání

S-klub

Pořadatel

S-klub