Violoncello dvou generací / Trio Pražské konzervatoře

Violoncello dvou generací / Trio Pražské konzervatoře

Petr NOUZOVSKÝ - violoncello

Adam KLÁNSKÝ - violoncello

David PĚRUŠKA - violoncello

 

Program:

Johann Sebastian Bach - Suita č.4 Es dur (Prelude)

Josef Mysliveček - Sonáta pro 2 violoncella a basso continuo A dur

Johann Sebastian Bach - Suita č. 3 C dur (Allemande-Sarabande-Gigue)

Friedrich August Kummer - Duo op. 105 pro dvě violoncella

Johann Sebastian Bach - Suita č.6 D dur (Prelude-Allemande-Courante)

Giacobbe Basevi Cervetto - Sonáta č. 1 pro tři violoncella

 

Na počátku umělecké dráhy každého hudebníka je důležitá příležitost. Příležitost a připravenost podpořená pílí a talentem dává možnost pro naplnění snu o dráze hudebníka.

V programu Violoncello dvou generací představím studenty z mé třídy na Pražské konzervatoři.

 

Petr Nouzovský se řadí mezi nejlepší evropské violoncellisty své generace, můžeme ho slyšet na mnoha prestižních pódiích (Concertgebouw v Amsterdamu, Festivalový sál BadKissingen, Čajkovského sál v Moskvě, Herkules sál v Mnichově). Jeho hra je hodnocena superlativně pro svou svrchovanou technickou noblesu kloubící se s originální hudebně tektonickou výstavbou jím interpretovaných skladeb.

V průběhu této sezóny se Nouzovský představí na mnoha orchestrálních a recitálových koncertech v Evropě, Severní Americe a Asii.

Petr Nouzovský spolupracuje s dirigenty Jakubem Hrůšou, Tomášem Braunerem, Charlesem Olivieri-Munroe, Gáborem Takácsem-Nagym, Petrem Altrichterem, Casparem Richterem, Janem Schultszem, Andrew Parrottem, Case Scaglionim, nebo Jamesem Judem.  Prezentuje koncertantní hudbu klasické violoncellové literatury (Martinů, Dvořák, Brahms, Beethoven, Čajkovský, Haydn, Schumann, Šostakovič, Bloch), ale i koncerty pro svou obtížnost méně hrané (Prokofjevova Symfonie-Koncert, Offenbachův „Millitaire“ Koncert).

Petr Nouzovský studoval na Pražské konzervatoři, Hudební fakultě AMU v Praze, Vysoké hudební škole v Drážďanech a na Královské konzervatoři v Madridu. Kromě opětovného pozvání na Piatigorského seminář v Los Angeles absolvoval mistrovské kurzy u Mstislava Rostropoviče, Borise Pergamenschikova a LynnaHarrella. V letech 2014/2016 byl rezidenčním sólistou Plzeňské filharmonie.

Petr Nouzovský je hrdým kantorem Pražské konzervatoře, kde předává své zkušenosti dvěma studentům. Je členem fakulty New York University v Praze. Dále pravidelně vyučuje na mistrovských kurzech v Třeboni a Modre (Slovensko). Spoluzaložil „Mezinárodní violoncellovou soutěž o cenu Gustava Mahlera“ v Jihlavě. Zahrál 1800 koncertů ve 40ti zemích světa. Hraje na violoncello Georg Rauer 1921.

Adam Klánský, který je vítězem a laureátem mnoha národních a mezinárodních soutěží, je studentem 4. ročníku Pražské konzervatoře. Vystoupil s PKF Prague Philharmonia, Filharmonií Hradec Králové. Pravidelně hraje se svou sestrou houslistkou Klárou Klánskou a se svým otcem vynikajícím klavíristou profesorem Ivanem Klánským.

David Pěruška se narodil v roce 2002. Na violoncello začal hrát v pěti letech v Hudební škole hlavního města Prahy na Žižkově ve třídě Kateřiny Hroníkové. Od útlého dětství se úspěšně zúčastňuje tuzemských a také zahraničních violoncellových soutěží: v roce 2011 první cena na Violoncellové soutěži Jana Vychytila v Praze, v celostátním kole Národní soutěže ZUŠ v Liberci také 1. cena. V roce 2012 na mezinárodní soutěži Talents for Europe v Dolním Kubíně získal 2. cenu, na International Cello Competition v Liezenu 2. cenu, na Violoncellové soutěži Jana Vychytila opět 1. Cena. V roce 2013 se stal se finalistou International Dotzauer Cello Competition v Drážďanech a na Violoncellové soutěži Jana Vychytila 1. cenu. V roce 2014 získal první cenu v Národní soutěži ZUŠ v Liberci, stejně tak na soutěži Mládí Bohuslava Martinů v Poličce. Na podzim 2014 skončil na soutěži Jana Vychytila s druhou cenou. V roce 2015 David získal na Heranově violoncellové soutěži v Ústí nad Orlicí 3. cenu. V roce 2017 získal 1. cenu v Národní soutěži ZUŠ v Liberci. Od roku 2018 je studentem 5. ročníku Pražské konzervatoře ve třídě profesora Petra Nouzovského.

 

Termíny

  • Pá 12.11.2021, 19:00

Vstupné

150 Kč

Místo konání

Velký sál KZ

Pořadatel

S-klub