OTEC A SYN U JEDNOHO KLAVÍRU
Koncert z Listiny mladých umělců.

OTEC A SYN U JEDNOHO KLAVÍRU

Ivan Klánský (1948) patří pro svůj mimořádný talent a pozoruhodné interpretační umění k předním představitelům současného českého i zahraničního koncertního života. I na světových koncertních pódiích dosahuje vynikajících úspěchů jako sólista i jako člen úspěšného klavírního tria Guarneri trio Prague. Již během studia na konzervatoři zahájil sérii vítězství a laureátství na mnoha mezinárodních klavírních soutěžích ( Bolzano, Lipsko, Neapol, Fort Worth, Barcelona, Varšava. Stal se  prvním a dosud jediným Čechem v historii, který se na mezinárodní soutěži F.Chopina v roce 1970 dostal do finále. Kromě své sólistické činnosti spolupracuje s řadou komorních souborů a s předními domácími i zahraničními koncertními sólisty.  Koncertuje nejen v Evropě, ale i v Japonsku, Austrálii, Jižní Americe.

S Českou filharmonií  hostoval často na koncertech v Německu, Anglii, Španělsku, Japonsku a USA. Dá se tedy  říci, že ho poznalo jako vynikajícího interpreta obecenstvo v koncertních síních čtyř světadílů. Jeho repertoár obsahuje téměř všechna stěžejní díla světové klavírní literatury. Díky své účasti ve Varšavě bývá označován za chopinistu, a je pravda, že k hudbě tohoto romantického génia má Ivan Klánský velmi blízko. V loňském roce nahrál CD s výběrem díla F.Chopin.  Na repertoáru má díla i jiných významných skladatelů. Nahrál například kompletní klavírní dílo Bedřicha Smetany a Leoše Janáčka,. Na jeho recitálech nechybí ale ani  Bach,  Mozart, Beethoven...

Se svým synem Lukášem nastudovali obě řady Dvořákových Slovanských tanců na čtyři ruce. Společně vystoupili v listopadu 2010 s ČNSO  s Mozartovým koncertem pro dva klavíry a se Saint- Saënsovým Karnevalem zvířat ve Smetanově síni Obecního domu pod taktovkou Libora Peška.

Ivan Klánský zasedá v porotách klavírních soutěží a působí s velkými úspěchy také pedagogicky - v současné době vede katedru klávesových nástrojů na pražské AMU. Velmi žádané a přínosné jsou také jeho klavírní semináře.

 

 

 

Lukáš Klánský (1989) patří k nejžádanějším českým klavíristům mladé generace. Vyhledávaným sólistou i komorním hráčem se stal díky oceněním na mnoha mezinárodních soutěžích a díky úspěšným koncertům na festivalech v ČR i v zahraničí. V roce 2014 získal jako člen Lobkowicz Tria ( Jan Mráček – housle, Ivan Vokáč -  violoncello) první cenu na Mezinárodní soutěži J. Brahmse v rakouském Pörtschachu.

Od pěti let byl žákem prof. Růženy Učňové v Hudební škole Hlavního města Prahy. V letech 2004 - 2010  studoval  na Pražské konzervatoři ve třídě prof. Evy Boguniové. Po absolvování magisterského studia na pražské HAMU pokračuje ve studiu doktorandském ve třídě svého otce, prof. Ivana Klánského. Lukáš je laureátem mnoha mezinárodních soutěží (EPTA 2002, Agropolli 2003, Karl Drechsel Förderpreise 2007, Beethovenův Hradec 2007, International Rotary Piano Competition 2012, Darmstadt Chopin International Wettbewerb 2013). Vystupuje s předními českými orchestry (Komorní Filharmonie Pardubice, Filharmonie Hradec Králové, Filharmonie Bohuslava Martinů Zlín, Český Národní Symfonický Orchestr, Barocco sempre giovanne) a s dirigenty jako je Libor Pešek, Andreas Sebastian Weiser, Jan Kučera nebo Istvan Denes. Koncertuje v ČR, SR, Německu, Švýcarsku, Francii, Itálii, Belgii, Nizozemsku, Chorvatsku, Slovinsku, Polsku, Turecku a Jihoafrické Republice. Publiku v ČR se představil na festivalech jako je Pražské Jaro, Světová klavírní tvorba, Svátky hudby Václava Hudečka, Dvořákova Praha, Talichův Beroun, nebo v Českém spolku pro komorní hudbu. Pravidelně koncertuje s předními českými umělci, jako je například Václav Hudeček, Kateřina Javůrková, Jana Boušková, nebo světově proslulé Pražákovo kvarteto. Na podzim 2013 vystoupil Lukáš společně se svým otcem Ivanem na festivalu Světová klavírní tvorba. Jejich provedení Dvořákových Slovanských tanců nahrál Český rozhlas a v listopadu 2014 vyšla tato nahrávka na CD.

 

PROGRAM:

Fryderyk  Chopin: (1810 -1849 )                  

Nocturno Des dur op. 27 č.2

Ballada č. 1 g moll op. 23

Lukáš Klánský

 

 

Fryderyk  Chopin: (1810 -1849 )                  

Nocturno F dur op. 15 č. 1                                                

Ballada č. 4 f moll  op. 52

Ivan Klánský

 

 

přestávka

 

Antonín Dvořák (1841-1904)                                  

Slovanské tance (výběr)

                                                                                                                      

Lukáš Klánský

Ivan Klánský

 

Termíny

  • St 5.4.2017, 19:00

Vstupné

150 Kč

Místo konání

Velký sál KZ

Pořadatel

S-klub