Jan PÁLENÍČEK - violoncello, Jitka ČECHOVÁ - klavír

Jan PÁLENÍČEK - violoncello,  Jitka ČECHOVÁ - klavír

V loňském roce oslavilo 20leté jubileum duo klavíristky Jitky Čechové a violoncellisty Jana Páleníčka. 

Jejich vrcholné umění bylo v uplynulých letech oceněno mnoha prestižními hodnoceními odborné kritiky české i zahraniční. Hudbymilovná veřejnost jim projevuje vřelou přízeň po celou dobu jejich působení. Na interpretaci pozoruhodné umělecké dvojice je vyzdvihováno absolutní hudební splynutí duší, emocionální náboj, hluboká expresivita projevu.  Z bohaté studnice repertoáru dua můžete vybírat skladby, které byly v jejich interpretaci mnohokrát vyzdviženy na nahrávkách – Beethovenovy sonáty, Brahmsovy sonáty, Rachmaninova sonáta, Martinů sonáty a řada dalších drobnějších kompozic z pera romantických a novodobějších skladatelů. Večery jsou zpestřeny průvodním slovem umělců, přibližujícím vznik děl a osobní pohled interpreta.   

 

 

 

 

 

Jan Páleníček, přední český sólista a komorní hráč, nositel velké rodinné hudební tradice, které vdechnul život klavírista a hudební skladatel Josef Páleníček, zakladatel Smetanova tria.

Jan Páleníček vystudoval konzervatoř a AMU v Praze. Setkání s Paulem Tortelierem, světoznámým francouzským violoncellistou, bylo vrcholem doby Páleníčkova uměleckého zrání.

Jako sólista spolupracuje s předními českými i zahraničními orchestry: např. Janáčkova filharmonie Ostrava, Festivalový orchestr Lugano – Švýcarsko, Sukův komorní orchestr, Filharmonie Hradec Králové, Komorní filharmonie Pardubice, Filharmonie Monte Carlo, Státní filharmonie Brno, Bamberští symfonici, Pražská komorní filharmonie, Moravská filharmonie Olomouc a další.

Komorní hudba je pro Jana Páleníčka věcí srdce. Je členem Smetanova tria spolu s houslistou Jiřím Vodičkou a klavíristkou Jitkou Čechovou, která je také jeho partnerkou při sólových recitálech.

Natočil více než dvě desítky CD pro české i zahraniční gramofonové společnosti, z nichž k vrcholům patří nahrávka Dvořákova Koncertu h moll a Čajkovského Rokokových variací. Z komorní oblasti se mezinárodního uznání dostalo nahrávkám kompletního díla S. Rachmaninova a B. Martinů.

Jako pedagog působil řadu let na konzervatoři a Akademii múzických umění v Praze.

 

 

Jitka Čechová po studiu na konzervatoři a Akademii múzických umění v Praze pokračovala ve svém hudebním vzdělávání postgraduálním studiem u Eugena Indjice v Paříži a Vitali Berzona ve Freiburgu. Další zkušenosti sbírala na mistrovských kurzech R. Kehrera ve Výmaru a L. Bermana v Piešťanech.

Jitka Čechová získala titul laureáta v řadě mezinárodních soutěží.

Jako sólistka je velmi vysoko ceněna kritikou v mnoha evropských zemích a také v zámoří, kde spolupracuje s významnými orchestry (Symfonický orchestr FOK, Symfonický orchestr SWR, Jihoněmecká filharmonie Konstanz, Bamberští symfonikové, Pražská komorní filharmonie, Mnichovští symfonikové) a vystupuje se sólovými a komorními programy.

Je pravidelně zvána na velké hudební scény a festivaly (Pražské jaro, Graz, Paříž, Alte Oper Frankfurt, Baden – Baden, Bodensee Festival, Český Krumlov, Moravský podzim, Edinburgh, Bamberg, Janáčkův máj, Ticino Musica).

Komorní hudba je pro Jitku Čechovou jednou z nepostradatelných složek její  hudební identity. Je členkou Smetanova tria spolu s houslistou Jiřím Vodičkou

a violoncellistou Janem Páleníčkem, kterého také provází na violoncellových recitálech.

Jitka Čechová natočila řadu nahrávek na CD u firem Intercord, BMG, Lotos, Cube. Pro vydavatelství Supraphon natočila mj. kompletní nahrávku klavírních děl Bedřicha Smetany (8 CD).

 

 

Na akci mohou být pořizovány fotografie nebo audiovizuální záznamy. Svou účastí dáváte najevo svůj souhlas s focením a nahráváním vaší osoby. Fotografie a videa mohou být následně použity k další propagaci pořadatele.

Termíny

  • Út 17.4.2018, 19:00

Místo konání

Velký sál KZ

Pořadatel

S-klub