Ladislav Zibura
PĚŠKY MEZI BUDDHISTY A KOMUNISTY

Ladislav Zibura

1 500 kilometrů pěšky v Nepálu a Číně. Něco, co by nechtěl zažít nikdo z nás. Ale je legrace o tom poslouchat a smát se cizímu neštěstí. Ladislav Zibura po svých “40 dní pěšky do Jeruzaléma” přichází s novou show – “Pěšky mezi buddhisty a komunisty”.

24letý excentrický poutník Ladislav Zibura se tentokrát vypravil do Himálaje, neprobádaných údolí čínských řek a zapadlých nepálských vesnic. Ať už ho zrovna zatýká policie, trpí vysokohorskou nemocí nebo zachraňuje lidský život, princ Ládík vším proplouvá s neobyčejnou lehkostí. Příběh jeho 1500 kilometrů dlouhé pěší výpravy je svědectvím o jednoduchosti života a půvabu svobody, u kterého se budete smát od začátku až do konce. Nečekejte ale žádné popisy památek. Projekce je o Číňanech, Nepálcích a jejich životech.Přestože je Ladislavovi teprve 24 let, na pěších poutích po světě už nachodil přes 5 000 kilometrů.
 
V Česku si mezitím užíval klidného vysokoškolského života a nikdo se o jeho cesty nezajímal. Vloni ho ale kamarádi přemluvili, ať o poutích udělá projekci. Nakonec vyprodal kino a nátlak publika vyústil až v turné po 80 městech České republiky a Slovenska. Ladislav o jedné ze svých cest vloni napsal knihu “40 dní pěšky do Jeruzaléma,” která se nešťastnou shodou náhod stala bestsellerem. Nahrál také audioknihu, kterou nechtěl nikdo. Aby ze sebe smyl hanbu nezdařeného díla, zneuznaný autor v létě na tři měsíce zmizel do Číny a Nepálu. Překvapivě přežil a vrátil se. Nyní vyráží na turné po republice znovu. Všechny ty projekce ho totiž neobyčejně bavily. 
 
 
 

Moderní poutník Ladislav Zibura se vydal pěšky za buddhisty a komunisty

1 500 kilometrů pěšky napříč Nepálem a Čínou ušel český poutník a spisovatel Ladislav Zibura. Během tříměsíční cesty strávil desítky nocí u úplně cizích rodin doma, několikrát na něj vyjela policie a dostal se do turisty zcela nepoznamenaných vesnic. O své cestě píše knihu, kterou naváže na svůj debut 40 dní pěšky do Jeruzaléma. V říjnu pak vyráží na turné do 50 měst České republiky a Slovenska.

Nepál i Čína nabízí ohromné plochy zcela nepoznamenané turismem. V případě Nepálu se totiž jezdí jen do hor, v případě Číny do měst. A tak jsem se rozhodl objevit přesně ta místa, která turisté neznají. Na mnoho z nich se dá dostat jen pěšky,” přibližuje Zibura volbu své trasy. Filozofie jeho cest je jednoduchá – tráví co nejvíc času s místními lidmi, spí v jejich domovech a poznává díky tomu jejich kulturu nezprostředkovaně a zevnitř. Každý den ujde pěšky desítky kilometrů, často přitom vůbec nemá konkrétní cíl.

“Je to přesně opačně, než kdybych někde byl s cestovní kanceláří. Chodím sám, pomalu a památkám se vyhýbám, protože tam jsou turisté. Naučil jsem se proniknout mezi místní lidi, žiju s nimi. Zažívám přitom ohromnou svobodu a nezávislost,” popisuje Zibura atmosféru svých cest. Své zážitky nyní zpracovává v knize “Pěšky mezi buddhisty a komunisty,” kterou v listopadu vydá nakladatelství Albatros Media. Chce navázat na úspěch předchozí knihy, které se prodalo přes 15 000 kusů, což z ní dělá jeden z nejúspěšnějších českých cestopisů vůbec. Se svými stand-up projekcemi se Zibura také vydává na turné po republice.

24letý Zibura vloni na cestovatelské scéně zapůsobil jako zjevení – z ničeho nic se objevil prakticky ve všech českých médiích a začal vyprodávat sály pro stovky lidí po celé republice. Své zážitky z poutí do Santiago de Compostela, Říma a Jeruzaléma totiž představoval s nebývalou dávkou humoru, díky čemuž si získal pozornost širokého publika. Když se letos vydával do Nepálu a Číny, jen na Facebooku ho sledovalo už 40 000 lidí. I přes jistý recesistický nádech jsou jeho cesty pozoruhodné také jako cestovatelské expedice. Pěším poutím na jiných kontinentech se Zibura věnuje jako jeden z mála lidí na světě.

 

Ladislav Zibura

 

Ladislav Zibura se narodil 15. června 1992 v Českých Budějovicích. V 16 letech s přáteli začal pořádat festival Budějovický Majáles, ze kterého se jim podařilo vybudovat jednu z největších neziskových akcí v České republice. Na svou první pouť Zibura vyrazil v roce 2011, krátce po maturitě. 900 kilometrů dlouhá cesta do Santiago de Compostela ho nadchla a rozhodl se v poutnictví pokračovat.

Navázal třemi dalšími cestami – v roce 2012 se pěšky vypravil na 1 400 kilometrů dlouhou cestu z domova do Říma, v roce 2013 ujel 3 000 kilometrů na kole na cestě k Severnímu moři a nazpět, v roce 2014 pak pěšky ušel 1 400 kilometrů na cestě do Jeruzaléma. Mladého poutníka nemotivuje víra, nýbrž touha po dobrodružství a poznávání lidí.

V roce 2015 dokončil studium žurnalistiky na Masarykově univerzitě a o jeho příběh se začala zajímat široká veřejnost. Zibura se mimo jiné objevil i v Show Jana Krause a Všechnopárty, proslul také svým recesistickým výstupem v soutěži AZ-kvíz. Se svými neotřelými cestovatelskými projekcemi plnými vtipu vyprodával kina po celé republice. Když v listopadu vyšla jeho první kniha o cestě do Jeruzaléma, náklad se vyprodal během tří dní, a kniha už po dvou měsících překročila hranici bestselleru.

V květnu 2016 se Zibura vydal do Nepálu a Číny, kde nakonec strávil tři měsíce a ušel pěšky 1 500 kilometrů.

 

 
 

Termíny

  • Čt 5.4.2018, 19:00

Vstupné

na místě 170 Kč, v předprodeji 150 Kč

Místo konání

Velký sál KZ

Pořadatel

S-klub