Sylvie Schelingerová – příčná flétna, Amelia Tokarska – harfa

Sylvie Schelingerová – příčná flétna, Amelia Tokarska – harfa

Program:

„Francouzský večer“


Claude Debussy – Preludium k Faunovu odpoledni 

1862 – 1918

Jules Mouquet – La Flûte de Pan

1867 – 1946       Pan et les oiseaux, Pan et les berges

Camille Saint-Saëns – Fantasie, op. 124

1835 – 1921

Alphonse Hasselmans – La Source pro sólovou harfu 

1845 – 1912

Marc Berthomieu – Cinq Nuances

1906 – 1991            Pathetico, Lascivo, Idyllico, Exotico, Dolcissimo

Maurice Ravel - Pièce en forme de Habanera 

1875 – 1937

Georges Bizet/Francois Borne – Brilantní fantasie na motivy z opery Carmen

1838 – 1875/1840 – 1920

 

*****

Sylvie Schelingerová (1993) vystudovala Pražskou konzervatoř ve třídě Jana Ostrého a ve svých studiích pokračovala na fakultě umění Ostravské univerzity, kde je v současnosti studentkou doktorského studia. V rámci svého studia se zúčastnila zahraničních stáží na prestižní Universität für Musik und darstellende Kunst Wien ve třídě prof. Hansgeorga Schmeisera a na Hochschule für Musik Würzburg ve třídě prof. Christiny Fassbender.
           Svou hru si postupně zdokonalovala na mistrovských kurzech u řady významných flétnistů, jakými jsou např. Ph. Bernold, B. Kuijken, Ph. Boucly, S. Milan, J.- L. Beaumadier, M. Moragues, C. Cantin a mnoho dalších. V letech 2011 a 2012 obdržela stipendium na prestižní Evropské flétnové akademii ve Fissu a v letech 2013, 2014 a 2019 byla Sylvie vybrána jako stipendistka International Music Academy v Lichtenštejnsku do třídy Philippa Bernolda. V letech 2017 - 2021 byla členkou Akademie komorní hudby vedenou Tomášem Jamníkem.

            Během svého studia se s úspěchem zúčastnila řady soutěží - 2012 -  vítězka Mezinárodní interpretační soutěže ve Wroclawi, 2016 – 2. cena a titul laureáta na soutěži Nadace Bohuslava Martinů, 2019 - 1. cena a titul absolutního vítěze na Mezinárodní flétnové soutěži Flautiada (Slovensko). Na soutěži Pražské jaro obdržela cenu Nadace Bohuslava Martinů za nejlepší interpretaci jeho sonáty. V říjnu 2019 získala Sylvie spolu s Annou Taláckovou 1. cenu na Mezinárodní soutěži Friedricha Kuhlaua v německém Uelzenu.

            V sezónách 2016 – 2018 působila v orchestrální akademii České filharmonie, kam je nadále zvána ke spolupráci, a současně hrála i v akademii orchestru PKF Prague Philharmonia. V letech 2020 - 2022 působila na pozici 1. flétny v Severočeské filharmonii Teplice.

         V roce 2021 se podílela na natáčení CD se skladbami Pavla Vranického, kde v novodobé premiéře zazněla jeho Koncertantní symfonie pro flétnu a hoboj v podání Viléma Veverky a Wranitzky Kapelle.

            Jako sólistka vystoupila s Janáčkovou filharmonií Ostrava, Státní filharmonií Košice, Severočeskou filharmoníí Teplice, Talichovou komorní filharmonií, Wranitzky Kapelle, Virtuosi di Praga s dirigenty jako jsou Kaspar Zehnder, Stanislav Vavřínek, Petr Vronský a další. Koncertovala na festivalech jako jsou Dny Bohuslava Martinů, Dny soudobé hudby, Haydnovy hudební slavnosti, Mainzer Musiksommer, Rhein Vokal – Festival am Mittelrhein a další. Pravidelně natáčí pro Český rozhlas a spolupracuje s hudebníky, jakými jsou Edita Keglerová, Jakub Fišer, Libor Mašek, Vilém Veverka, Tomáš Jamník, Silvie Ježková a Jan Ostrý. Spolu s harfistkou Amelií Tokarskou tvoří duo a společně vystupují na koncertech v Čechách a zahraničí. 

Novinkou roku 2021 je vydání CD se skladbami Pavla Vranického ve spolupráci s Vilémem Veverkou a Wranitzky Kapelle.

*****

Amelia Tokarska (1995) začala hrát na harfu v sedmi letech v rodném městě Bielsko-Biala (Polsko) v harfové třídě prof. Ewy Jaślar-Walickiej, kde v roce 2014 prospěla s vyznamenáním. Ve svých studiích pokračovala na Královské konzervatoři v Bruselu ve třídě prof. Jany Bouškové, u které úspěšně absolvovala i magisterské studium na Akademii múzických umění v Praze.

     Amelia se zúčastnila mnoha mistrovských kurzů u významných profesorů, jako jsou Isabelle Moretti, Imogen Barford, Adelheid Blovsky-Miller, Paola Baron, Ieuan Jones, Bryn Lewis, Liuba Klevtsova, Chantal Mathieu, Rossitza Milevska, Malwina Lipiec, Pia Salvia, Florence Sitruk, Park Stickney, Helga Storck a další.

      V letech 2016 – 2018 byla Amelia členkou Orchestrální akademie Filharmonie Brno, kam je nadále zvána ke spolupráci. V akademickém roce 2013/2014 Amelia získala stipendium Ministra kultury a národního dědictví za umělecké úspěchy. Ve stejném roce ji Komise World Harp Congress vybrala jako jednu z 24 mladých harfistů z celého světa do programu Focus on Youth, v rámci kterého se zúčastnila XII. Světového kongresu harfistů v Sydney. Od roku 2017 je členkou Akademie komorní hudby pod vedením Tomáše Jamníka, kde se seznámila s flétnistkou Sylvií Schelingerovou, se kterou tvoří duo.

     Amelia je laureátkou četných státních a mezinárodních soutěží, např. 2. místo na Mezinárodní harfové soutěži Karla Patrase v Praze (2015), 3. místo na VIII. Mezinárodní soutěži duet s harfou v Těšíně (2019). Díky vítězství v interpretační soutěži Jeunesse Musicales vystoupí v roce 2021 sólově s Janáčkovou filharmonií Ostrava.

       Amelia se zúčastnila mnoha českých i zahraničních festivalů, jako jsou Festival Internacional de Inverno de Campos do Jordão v Brazílii, Villa Musica - Burgenklassik 2019, Young Euro Classic Festival v Berlinu, Rheingau Musik Festival, Mezinárodní harfový Festival v Katovicích, La Folle Journée Festival in Warsaw a mnoha dalších.

     Amelia je pravidelně zvána ke spolupráci s mnoha českými i zahraničními orchestry jako jsou Filharmonie Hradec Králové, Národní divadlo moravskoslezské, Philharmonisches Kammerorchester Berlin, Collegium Musicum Summer Orchestra Academy Pommersfelden Culture, Filharmonií Czestochova B. Hubermana či International Lutosławski Youth Orchestra. V současnosti působí jako sóloharfistka Filharmonie Bohuslava Martinů ve Zlíně.

Termíny

  • St 14.9.2022, 19:00

Vstupné

150 Kč

Místo konání

Velký sál KZ

Pořadatel

S-klub

Videa